15 de setembre, 2024

INSTRUMENTS MUSICALS D'AULA

LA FLAUTA DE BEC

Totes vosaltres teniu una flauta de bec soprano.

Diem flauta de bec per distingir-la de la flauta travessera.
"Soprano" significa que fa un so agut (encara n'hi ha una de més aguda, anomenada "sopranino").

Aquí teniu un esquema sobre com es toquen les flautes sopranos.


Alguns teniu (o tindreu), a més a més, una flauta de bec contralt. Com que la flauta de bec contralt pot fer notes més greus, el DO3 es toca en una posició al mig de la flauta. Aquí teniu un esquema sobre com es toquen les flautes contralts.


EL PIANO (O TECLAT)

Encara que normalment el piano el toca la professora, és bo saber com estan distribuïdes les notes; si ens mirem les tecles blanques, el teclat funciona com els instruments de placa que esteu acostumats a tocar (xilòfons, metal·lòfons i carillons).

Us poso un enllaç a un teclat online, per si us ve de gust practicar. La nota do3 està marcada de color gris. Segur que per internet en podeu trobar més; per mòbil o tauleta recomano l'aplicació Gismart (encara que de vegades costa sortir dels jocs per tenir, simplement, el teclat). Però qualsevol app d'aquest tipus serveix. Alguns dispositius ja en porten una de bon començament.

Teclat online

Toqueu i experimenteu amb els instruments musicals tant com us vingui de gust!


AUDICIÓ VOCAL/INSTRUMENTAL

Ja vam escoltar l'"Obertura" de Guillem Tell en la seva versió original, per orquestra; quan toquen instruments diem que es tracta de música instrumental.

Però de vegades es fan altres versions d'una peça; escolteu com la canten sense instruments. Quan la música s'interpreta amb la veu (cantant) diem que es tracta de música vocal; si no hi ha cap instrument, diem que s'interpreta "a cappella". És el cas que us poso d'exemple:

"Obertura" de Guillem Tell, de G. Rossini, versió vocal a cappella

Segona versió a cappella


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada