27 de setembre, 2024

LA DURADA DE LES NOTES

LES FIGURES MUSICALS

Com sabeu, la durada de les notes la representem amb les figures musicals. Aquí teniu una representació gràfica de la durada de les diferents figures que haurem de conèixer durant aquest curs.


15 de setembre, 2024

INSTRUMENTS MUSICALS D'AULA

LA FLAUTA DE BEC

Totes vosaltres teniu una flauta de bec soprano.

Diem flauta de bec per distingir-la de la flauta travessera.
"Soprano" significa que fa un so agut (encara n'hi ha una de més aguda, anomenada "sopranino").

Aquí teniu un esquema sobre com es toquen les flautes sopranos.


Alguns teniu (o tindreu), a més a més, una flauta de bec contralt. Com que la flauta de bec contralt pot fer notes més greus, el DO3 es toca en una posició al mig de la flauta. Aquí teniu un esquema sobre com es toquen les flautes contralts.


EL PIANO (O TECLAT)

Encara que normalment el piano el toca la professora, és bo saber com estan distribuïdes les notes; si ens mirem les tecles blanques, el teclat funciona com els instruments de placa que esteu acostumats a tocar (xilòfons, metal·lòfons i carillons).

Us poso un enllaç a un teclat online, per si us ve de gust practicar. La nota do3 està marcada de color gris. Segur que per internet en podeu trobar més; per mòbil o tauleta recomano l'aplicació Gismart (encara que de vegades costa sortir dels jocs per tenir, simplement, el teclat). Però qualsevol app d'aquest tipus serveix. Alguns dispositius ja en porten una de bon començament.

Teclat online

Toqueu i experimenteu amb els instruments musicals tant com us vingui de gust!


AUDICIÓ VOCAL/INSTRUMENTAL

Ja vam escoltar l'"Obertura" de Guillem Tell en la seva versió original, per orquestra; quan toquen instruments diem que es tracta de música instrumental.

Però de vegades es fan altres versions d'una peça; escolteu com la canten sense instruments. Quan la música s'interpreta amb la veu (cantant) diem que es tracta de música vocal; si no hi ha cap instrument, diem que s'interpreta "a cappella". És el cas que us poso d'exemple:

"Obertura" de Guillem Tell, de G. Rossini, versió vocal a cappella

Segona versió a cappella


08 de setembre, 2024

EL SO I LES SEVES QUALITATS

LES QUALITATS DEL SO

El so, tant si és musical com no, té 4 qualitats bàsiques:

  • LA INTENSITAT: un so pot ser fort, fluix (o suau), ni molt fort ni molt fluix... A música fem servir paraules italianes per indicar-ho, i a la partitura escrivim només les inicials. Fins ara hem après les paraules forte, mezzoforte, piano, crescendo i diminuendo.

  • L'ALTURA: els sons poden ser aguts o greus, en molts graus diferents. A música ho entonem amb l'ajuda de les notes musicals: do, re, mi, fa, sol, la, si, do', re', mi'...

  • LA DURADA: un so pot ser més o menys llarg, més o menys curt... A música ho escrivim amb diferents figures musicals (rodona, blanca, negra, corxera, semicorxera...), que tenen diferent durada.

  • EL TIMBRE: fa que reconeguem quina veu o instrument sona. És particular per cada veu o instrument.
Quan els sons són musicals i formen part d'una cançó, aquesta melodia es pot interpretar amb diferent VELOCITAT o TEMPO, seguint una determinada pulsació. La velocitat la indiquem amb paraules italianes; fins ara coneixem aquestes paraules: Adagio, Andante, Allegro, accelerando i ritardando.

1a audició del curs:

"Obertura" de l'òpera Guillem Tell, de G. Rossini


01 de setembre, 2024

BENVINGUDA

BLOG DE MÚSICA de 5è de primària del COL·LEGI RESIDÈNCIA L'ARBOÇ

Benvinguts i benvingudes al blog de MÚSICA.

Ja heu arribat a 5è! Aquest curs tenim un nou llibre, un quadern centrat en les audicions musicals. Però ja sabeu que també aprenem coses que no són al llibre, que jo vaig introduint a classe directament. El conjunt d'exercicis progressius per veure si tot s'ha entès el recollirem a les fitxes que aniré donant i que endreçarem al dossier de fundes; aquest serà el material bàsic per preparar les proves escrites. Podeu utilitzar el dossier del curs passat, però primer buideu-ne el contingut.

També seguirem utilitzat una eina de reforç important: aquest blog. Com el curs passat, hi puc penjar cançons, audicions, avisos... però SOBRETOT, hi aniré penjant explicacions teòriques de llenguatge musical i les fitxes corregides prèviament a classePer això és important comprovar que tots els alumnes hi teniu accés. Si us plau, a l'apartat de comentaris confirmeu que heu trobat el blog. Si no voleu/podeu inscriure-us al blog, identifiqueu-vos amb el vostre nom quan feu el comentari.

Per qualsevol consulta, dels alumnes o de les famílies, escriviu-me a rosarafecas@residenciaarbos.comEm podeu escriure sempre que ho cregueu necessari.

Pel que fa a la pràctica instrumental, seguirem tocant la flauta de bec soprano. Però si algú s'hi anima, podreu començar a tocar també la flauta de bec CONTRALT (més gran i més greu). Recomano la marca ZEN ON o la YAMAHA; dins d'aquestes marques, podeu agafar la més econòmica. Així que tres o quatre la tingueu, ja començarem a tocar-la. A mida que n'hi hagi més, s'aniran afegint a l'aprenentatge. No és obligatori tocar la flauta contralt, però és un bon estímul, especialment per aquelles persones que volen assumir nous reptes.

Recordo les marques recomanades per la soprano, per si algú l'ha de renovar o comprar:

  • ZEN ON de plàstic (digitació alemanya o barroca). La digitació barroca és la dels professionals; recomanada pels nens i nenes que volen reptes difícils.
  • HOHNER de plàstic, la més senzilla (digitació alemanya); la següent en preu dona problemes. Les flautes senzilles de fusta tampoc no les recomano, també donen problemes.
  • HOHNER plàstic/fusta (digitació alemanya).

Sobretot! Marqueu les flautes, els raspalls de netejar-les i les fundes amb el nom del propietari o propietària.

Bon curs a tothom!